To the index of the Projects

© previous project next project¨

63 sq.m.
678 sq.ft.

It locates in the central area with high density. The client manages the food company and owns the factory that is adjoining to the house. The ground floor of the house is utilized as the parking for big truck and small truck of the factory. It was the most important condition for designing the house.

According to the necessary plan size of the parking, the legal control for the exterior form along the line drawn at a slant was determined automatically without arbitariness, and the step form was generated.

The facade of each floor is divided in the lower part with the height of handrail and the upper part of the window. The belt forms of the black galvanized steel plate and the glass window are repeated mutually.

In order to emphasize the difference of each level of floor, the interior finish material of each floor is different. Therefore, they are conscious of the extent of the vertical direction.

The interior side of the lower part of the perimeter zone is used as a closet. The perimeter wall of the lower part has not only the high-performance insulation in the outside but also the closet that is closely packed in the inside. The closet is intended to have the function of alternative insulation for the high heat volume of the things that are inside the closet.

The glass windows in the upper part of the perimeter zone repeat the sliding window for the ventilation and the fixed window for the light.

Both type of the window used the glass high-efficient for the heat. Besides, inside the fixed window, the three air space, the insulation that passes the light and the another glass on the more interior side are installed in order to preventing from the heat loss.

According to those architectural details, the interior of the house gets the brightness of the natural light without high heat loss, though the surrounding houses are closed and the density of the building is high.

 

Loaction : Musashikoyama, Shinagawa, Tokyo, Japan

Architect : Daigo Ishii + Future-scape Architects

Structure Engineer : Oga Structure Design Office

Mechanical Engineer: Akeno Mechanical laboratory

Cooperation : Hiroyuki Kato

Furniture :Tendo PLY

Construction : Miki Construction Company

@@

@@

@

@

@

@

Ckick the following photos in order to see the enlarged one.

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@