To the index of the Projects

© previous project next project¨

134 sq.m.
1442 sq.ft.

A renovation project to change a residence built 32 years ago into that for two generations. The first floor is a space for the grandmother and the second floor is a space for the parents and children.

Flow
In the plan before renovating, all rooms were disposed on both side of a middle corridor. Since the depth of the building was deep, the central part was very dark. In the renovation, the plan was designed so that all rooms would be not isolated and be connected by one flow. Walls and furnitures are disposed sifting one after another and rooms are connected by a glass sliding door or a glass transom. The activity of the family is not separated but mixed and the opened relationship is produced. Moreover, the natural light came to reach at the central part.

Brown element
At various points on the flow, brown elements like a wall or a furniture are disposed. A brown element visualizes a flow and takes to the next scene. It is a device like a sign to suggest the direction or the point to change the direction of a person’s flow.

Node and Shade
The spaces where the activity is active and people gather such as the entrance, the living Room and the library-music room are named as Node. In Node spaces, the percentage (shade) of brown color in the interior finish becomes higher than other rooms, meanwhile it approaches to 0 percent in a private room. The difference of the percentage of brown color shows the shade of the activity in a space and produces a rhythm in the flow.

Location : Ichikawa, Chiba, Japan

Architect : Daigo Ishii + Future-scape Architects

Structure Engineer : Oga Structure Design Office

Mechanical Engineer : Akeno Mechanical Design Laboratory

@@

@@

@

@

@

@

Ckick the following photos in order to see the enlarged one.

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@

@